Prva oseba v Aziji! Li Na uradno vstopi v Mednarodno teniško hišo slavnih

20-11-2021


Leta 2011 je Li Na zmagal na odprtem prvenstvu Francije


V dobi igralcev ni le ikona kitajskega športa, ampak tudi sinonim za azijski tenis.


Je prva azijska igralka, ki se je uvrstila v finale za Grand Slam posamezno;


Je prva azijska igralka, ki se je uvrstila v finale ob koncu leta;


Je prva azijska igralka, ki se je uvrstila med najboljše 3 na svetu v enojnem;


Je prva azijska igralka, ki je zmagala na turnirju za grand slam posamezno...


Ravno danes je dosegla nov mejnik in postala prva azijska igralka, ki je bila izbrana v Mednarodno teniško hišo slavnih.


Ona je Li Na.


Mednarodna teniška hiša slavnih je 21. januarja letos uradno sporočila, da so Li Na, Pierce in Kafelnikov potrdili, da se bodo letos pridružili Mednarodni teniški hiši slavnih.


Mednarodna teniška dvorana slavnih je bila ustanovljena že 65 let. Ker igralčeva kariera še naprej ustvarja nove rekorde, je Li Na tokrat na novo napisal zgodovino.


Kot epohalni superzvezdnik kitajskega tenisa sta vloga in prispevek Li Na pri razvoju tega športa na Kitajskem neprecenljiva.


V več kot desetih letih profesionalne kariere je Li Na osvojila skupno 9 naslovov WTA posamično, od tega 2 težka naslova za Grand Slam. Leta 2011 je Li Na, ki je zmagal na OP Francije, postala prva zmagovalka za Grand Slam posamično v Aziji; leta 2014 je bil Li Na ponovno na OP Avstralije. Osvojil je prvenstvo in na vrhuncu kariere je na svetovni lestvici dosegel 2. mesto.


(Li Na je leta 2014 zmagala na OP Avstralije za posamezno žensko prvenstvo.)


V tej deželi, ki prvotno ni bila nora za tenis, je bila Li Naova nenehna prizadevanja, da bi osvojila čast, postopoma razplamtela našo strast do tega športa, in potrkala je na vrata kitajskega tenisa v svet.


Tišina kitajskega tenisa v zadnjih nekaj letih se je začela, ko se je Li Na upokojil. Nekdo vedno vpraša, kdaj naslednji"Li Na"se bo prikazal. A ravno zato, ker se lahko sreča, a tega ne more zahtevati, se kaže izjemna in odlična.


(Li Na je leta 2015 prejel nagrado za posebne dosežke inštituta Lawrence.)


V letu, ko je Li Na uradno vstopil v teniško hišo slavnih, so kitajski zlati cvetovi končno spet izbruhnili v majhno vesolje:


Na OP Avstralije v začetku leta je partnerica Zhang Shuaija Stosur zmagala na prvenstvu žensk v dvojicah, s čimer je končala 5-letno sušo prvenstva za Grand Slam v kitajskem tenisu;


Na Odprtem prvenstvu Francije v letu je Duan Yingying/Zheng Saisai zmagala v konkurenci ženskih dvojic. Kitajska celinska reprezentanca se je po 13 letih vrnila v finalno fazo turnirja za Grand Slam;


Na pravkar končanem Wimbledonu je Xu Yifan pripeljala Kitajsko Jinhuo v finale ženskih dvojic za Grand Slam tretjič zapored, Zhang Shuai in Wang Qiang pa sta dosegli tretji krog ženskih posameznikov. To je prvič po 5 letih kitajskega tenisa. Tudi tokrat sta dva igralca hkrati napredovala med 32 najboljših posamezno, zadnjič pred upokojitvijo Li Na.


(Li Na zmaga na OP Avstralije.)



Če pogledamo nazaj v prihodnost, bo leto 2019 zelo verjetno videti kot prelomnica za kitajsko teniško potovanje. V tem času je bila izvoljena v hišo slavnih kot prva oseba v Aziji, Li Na pa je vse večji priljubljenosti kitajskega tenisa dodala še en kos drv.


Napisala Sicilija 

Telefon/Whatsapp: 0086 15770844317

Elektronski naslov: sicily@siboasi.com.cn 



Dobite najnovejšo ceno? Odgovorili bomo čim prej (v roku 12 ur)

Politika zasebnosti