Uvod v teniški pouk

14-08-2021

Tenisje šport z več stoletno zgodovino, njegov izvor pa sega v Francijo v 12. do 13. stoletju. Na prvih olimpijskih igrah v Atenah leta 1896 je bil kot edini šport z žogo uvrščen na uradno tekmovanje.

 tennis machine

Tenis ima številne prednosti. Vtečaj tenisa, vse glavne mišične skupine udeležencev so bile razgibane, ramena in roke pa učinkovito razgibani. V procesu hitrega nihanja je treba uskladiti mišice celega telesa, povečati občutljivost telesa in hitrost reakcije. Hkrati med bitko možgani hitro razmišljajo in nenehno gledajo v hitro premikajočo se sfero, hkrati pa imajo funkcijo krepitve možganov in preprečevanja kratkovidnosti. Tukaj je nekaj nasvetov za začetek tenisa.


Pravilno držite lopar 

Preden se naučite igrati, se morate najprej naučiti drže loparja. Glavne metode prijemanja so vzhodna, celinska in zahodna. Poleg tega so na voljo tudi ročaji za dve roki. Različni oprijemi so odvisni od različnih situacij. Ne glede na način držanja loparja pa mora biti zapestje loparja trdno pritrjeno. Pri udarcu z žogo se moč roke in celo celega telesa skozi zapestje prenese na površino loparja. Ko je lopar potegnjen nazaj, se druga roka vrti v nasprotni smeri, da ohranite telo v ravnovesju. 

tennis ball machine


Vadba nihanja 

Ko ste se šele začeli učiti tenisa, ne skrbite, da bi našli nekoga, ki bi igral proti vam. Vadba nihanja z golimi rokami je zelo dober način. Najbolje je, da dejanje vodite s strokovnjakom. Najprej lahko vadite udarjanje in ulov žoge. Ta vaja vam omogoča, da se počutite, kako se naravno premikate z žogo, obvlada pa tudi fizično koordinacijo lovljenja žoge. 

tennis training equipment


Prilagodite položaj in delo nog 

Pozicioniranje med igranjem je zelo pomembno pri nizkih strelih in prestrezih. Pravilno pozicioniranje vam omogoča, da se premikate levo in desno ter z lahkoto udarite žogo. Čim bolj držite telo v nizkem položaju za počep, težišče pa je nizko za hitro premikanje, kar je še posebej pomembno za igro. Držite se v nizkem položaju, rahlo razmaknite noge, upognite kolena in naj bo zgornji del telesa čim bolj navpičen. Prsni koš naj bo rahlo naprej, vendar se ne sklanjajte, oči pa naravnost. 


Poleg stojanja je pri tenisu ključnega pomena tudi delo z nogami. Ko presodite, da bo žogica letela, poskakujte v majhnih korakih. Ko žoga leti pred vami, lahko lopar enostavno nastavite. Pripravite se, preden pride žoga, kar bo močno izboljšalo stopnjo zadetka.

tennis machine

Naučite se streljati iz forhenda 

To običajno dejanje je najbolje izvesti z eno roko, na katero ste navajeni. V procesu hitrega gibanja se glede na položaj žoge, ki leti, naredi vrsto dejanj naenkrat. Med celotnim procesom z močjo celotne roke poganjajte lopar, da zamahnete, da udarite žogo, ne zavrtite zapestja in uporabite sredino loparja, da udarite žogo. Tik pred udarcem žoge se obrnite vstran, ne neposredno v mrežo, s stranjo ramena proti mreži, sprednji del telesa pa vzporedno s potjo leta žoge. 


Zelo pomembno je tudi igranje od zadaj 

Če lopar držite z obema rokama, lažje primite hrbet. Lopar premaknite na nedominantno stran tako, da bo vaša dominantna roka obrnjena proti mreži. Hkrati so kolena v pol upognjenem stanju, da telo ostane stabilno, kar je bolj ugodno za udarce po žogi. Ko žoga leti z nasprotne strani, med obračanjem vstran zavrtite pas in žogico udarite s sredino loparja z zadnjo stranjo. Ko žoga leti proti vam, čim prej zavrtite roke nazaj, potisnite žogo diagonalno od spodaj navzgor po mreži in uporabite silo, ko se lopar dotakne žoge.

tennis ball machine

Pravilna drža za serviranje 

Ugoden položaj za serviranje je za izhodiščem in na sredini igrišča. Na tej točki je treba vašo nedominantno nogo postaviti spredaj in lopar držati v prevladujoči roki. Vrzi žogo v zrak z nedominantno roko in jo vrzi višje od sebe. Med metanjem žoge zavrtite lopar navzgor, tako da zaniha izza ramen. Pri udarcu po žogi se ne uporablja le moč rok, ampak tudi eksplozivna sila, ki jo ustvarja raven hrbet in upognjena kolena za močno potiskanje žoge. 

tennis training equipment

Stroj za teniško žogo Siboasi je odličen izdelek za pomoč teniškim igralcem pri izboljšanju spretnosti, lahko nas kontaktirate za nakup, če vas zanima:


telefon/whatsapp
+86-13662987261
E-naslovsukie@siboasi.com.cn


Dobite najnovejšo ceno? Odgovorili bomo čim prej (v roku 12 ur)

Politika zasebnosti