Nemčija zmaga in še vedno izpade, saj se ji ni uspelo uvrstiti v dve zaporedni skupini svetovnega prvenstva

02-12-2022

V zgodnjih urah 2. decembra po pekinškem času se je končal zadnji krog skupine E svetovnega prvenstva 2022 v Katarju. Nemčija, štirikratna prvakinja svetovnega prvenstva, je enkrat zaostajala z 1:2, dosegla 3 gole zapored in premagala Kostariko s 4:2. Zaradi druge tekme v isti skupini pa je japonska ekipa premagala špansko ekipo. Nemčija in Španija sta dosegli 4 točke. Zaradi zaostanka gol razlike so zasedli tretje mesto v skupini.

Nemci so z le točko v dveh krogih najbolj neugodna ekipa v skupini E. Na tej tekmi"Germanska kočija"bodo morali gledati na Španijo in Japonsko s predpostavko, da bodo premagali ekipo Kostarike in si prizadevali za več gol razlike. Rezultat ekipe lahko določi, ali se bo skupina uvrstila. Nasprotno pa bo ekipa Kostarike, ki že ima 3 točke v rokah, zaklenila mesto v kvalifikacijah skupine, če bo v tej tekmi premagala nemško ekipo.


Nemški trener Flick je sestavil formacijo 4231. Kimmich, ki je bil pred tem glavni defenzivni vezist, se je vrnil na položaj desnega zadnjega, ko je debitiral v Bayernu iz Münchna. Njegova soigralca pri Bayernu Gretzka in Gundogan Partner defenzivni vezist. V ofenzivi Muller deluje kot edini napadalec, za njim pa so trije napadalci Sane, Musiala in Gnabry z izjemno hitrostjo in tehniko. Omeniti velja, da je nemški vratar Neuer tokrat že 19. nastopil na svetovnem prvenstvu. Prehitel je tudi legendarnega brazilskega vratarja Taffarela in postal vratar z največ nastopi na svetovnem prvenstvu.


Po uvodu se je nemška ekipa zatekla k zatiralskemu slogu igre. Vezni igralci so aktivno pritiskali nasprotnikovega nosilca žoge in po ukradeni žogi sproti izvajali protinapade. V drugi minuti je strel zaključil Musiala, a je na žalost rešil nasprotnikov vratar Navas. V 10. minuti je nemška ekipa zaigrala preprosto kombinacijo bočne in centralne taktike. Bočni branilec Raum je podal, Gnabry pa je v kazenskem prostoru zatresel glavo in zadel za 1:0.


Kostariška ekipa je po prejetem zadetku okrepila tudi sredinsko linijo in se pri ustvarjanju nevarnosti zanašala na dva prodora s krila. Nemška obrambna linija je visoka in močna, nasprotnikove podaje s spodnje strani pa se ne bojijo, kar močno zmanjšuje tudi ofenzivno učinkovitost ekipe Kostarike.


To je tekma, jo je poimenovala 39-letna francoska sodnica Stephanie Frappal kot prva sodnica v zgodovini moškega svetovnega prvenstva. Veliko pozornosti je namenila ohranjanju tekočnosti igre po uvodu in ni pretiravala. Dosojen je prekršek in igra je ustavljena. Ker sodniška lestvica kazni ni bila stroga, je nemška ekipa stopila v fizični obračun in naredila obleganje pred nasprotnikovim kazenskim prostorom. Mushala in Gnabry sta drug za drugim zgrešila dobra strela v kazenskem prostoru. Pred koncem prvega polčasa je ekipa Kostarike poslala čudovito podajo iz zaledja, z volejem Fullerja v enajstmetrovki je odbil Neuer, Nemci pa so ušli. V prvem polčasu je imela nemška ekipa visoko posest, 69 %.


V drugem polčasu nemška ekipa dolgo časa ni mogla povišati izida. Frick je vezista Gundogana zamenjal s centrom Philom Krugerjem in napadel z vso močjo. V 58. minuti je ekipa Kostarike odigrala klasičen protinapad, Tejeda pa je z dodatnim strelom pred vrata izenačil na 1:1. Nemci so po prejeti žogi udarili čez tablo. Mushala in Rudiger sta v 8 minutah zavrnila tri zaporedne strele.


Medtem ko so nemški navijači še vzdihovali za ekipo, je ekipa Kostarike znova zadela! V 70. minuti je ekipa Kostarike podajala s strani. Potem ko je več visokih igralcev zaporedno podalo žogo z glavo, je Vargas v dvoboju pred vrati dosegel gol za 2 proti 1. Po 3 minutah je Havertz, ki je vstopil s klopi, izenačil za nemško ekipo. Rezultat je bil 2 proti 2. V 76. minuti je Navas iz neposredne bližine ubranil strel Phila Krugerja.


Nemška ekipa ni opustila svojih prizadevanj. V 85. minuti se je po podaji Gnabryja Haverts pognal do vrat, zabodel in zadel, Nemci pa so znova povedli s 3:2. V sodnikovem dodatku je Sane pomagal Philu Kruegerju za povišanje rezultata na 4-2.


Ker je japonska reprezentanca v drugi tekmi iste skupine premagala Španijo z 2:1, je nemška reprezentanca, ki je zmagala s 4:2, dosegla 4 točke in 1 gol razlike ter se uvrstila s 4 točkami in 6 goli razlike. Za špansko ekipo so zasedli tretje mesto v skupini in ostali brez osmine finala.


Dobite najnovejšo ceno? Odgovorili bomo čim prej (v roku 12 ur)

Politika zasebnosti