ATP, WTA in ITF odpovedujejo točke Wimbledona, Wimbledon se hitro odzove

21-05-2022

Danes okoli 2. ure zjutraj po pekinškem času so Mednarodna teniška zveza (ITF), Mednarodna profesionalna teniška zveza (ATP) in Mednarodna ženska teniška zveza (WTA) hkrati na svojih uradnih spletnih straneh objavile izjavo, v kateri so preklicale točke za vse letošnje tekme Wimbledona. Ta poteza je protiukrep odločitvi Wimbledona, da izključi ruske in beloruske igralce.


Tehnično gledano so letošnji moški in ženski dogodki v Wimbledonu, mladinski dogodki in teniški dogodki na invalidskih vozičkih bolj"ekshibicijska tekma", saj igralci ne bodo mogli osvojiti nobene točke in rezultati ne bodo vplivali na uvrstitev. Na drugi ravni je Wimbledon še vedno razburljiv turnir za Grand Slam, zelena trava, vijolične rože, bela oblačila, rumene žogice, jagodna krema, stene pokrite s plazilci, zlate trofeje, svetle srebrne plošče, visoka količina bonusa, vse, kar se ni spremenilo .ATP je v izjavi dejal:"Igralci katere koli narodnosti lahko tekmujejo brez diskriminacije na podlagi zaslug, kar je temelj naše turneje. Odločitev Wimbledona, da ruskim in beloruskim igralcem to poletje prepove igranje v Združenem kraljestvu, spodkopava to načelo. in celovitost sistema razvrstitve ATP."


ATP je to rekel"globoko obžaluje selitev Wimbledona, vendar nam ne preostane drugega, kot da prekličemo wimbledonske točke". Skupina je dodala:"Naša pravila in protokoli so zasnovani za zaščito pravic vseh igralcev. Enostranska odločitev Wimbledona, če ne bo razrešena, bi lahko pomenila škodljiv precedens za preostanek turneje. Na turneji po več državah diskriminacija na enem samem dogodku preprosto ni izvedljiva."


Za turnirje ATP500 Queen's Cup, ATP250 Eastbourne in ATP Challenger, ki potekajo pred Wimbledonom, bo ATP obdržal točke s teh dogodkov."Tako smo se odločili na podlagi tega, da so imeli ruski in beloruski igralci v teh tednih druge priložnosti, za razliko od Wimbledona, kar bi vplivalo na integriteto lestvice."


Poleg tega je ATP tudi dejal, da bo opravil ločeno oceno"kršitev pravil ATP s strani Law Tennis Association (LTA).", ali pa bo uvedel kazni.

WTA je v izjavi zapisala:"Pred skoraj 50 leti je WTA vzpostavila temeljno načelo, da vse igralke tekmujejo na podlagi zaslug in brez diskriminacije. WTA meni, da posameznih športnikov, ki sodelujejo v posameznih športih, ni mogoče soditi zaradi njihove državljanstva ali statusa njihove nacionalne vlade. kaznovati ali jim preprečiti tekmovanje."


Poleg odpovedi točk Wimbledona bo WTA uvedla tudi prekinitve na drugih turnejah v Združenem kraljestvu (Nottingham, Birmingham in Eastbourne),"zaradi prisotnosti izbirnih, primerljivih igralcev v istem tednu turnirja. turnirje in priložnosti za uvrstitev, tako da bodo WTA točke na lestvici ostale enake v vseh teh dogodkih."


WTA je v izjavi pojasnila razloge za odpoved točk Wimbledona:"Zavzeli smo stališče, ki ščiti enake možnosti za igralke WTA, da tekmujejo kot posamezniki. Če tega stališča ne zavzamemo, se odpovedujemo svojim temeljnim načelom. , naj bo WTA zgled za podporo diskriminaciji glede na nacionalnost na drugih dogodkih po svetu. WTA bo še naprej uporabljala to pravilo za zavrnitev takšne diskriminacije."


Pred tem sta ATP in WTA večkrat povedala, da bosta v Wimbledonu sprejela protiukrepe. Izjava, objavljena v zgodnjih jutranjih urah, jasno kaže, da sta obe veliki teniški organizaciji zavzeli enako stališče in pobudo. Niti ATP niti WTA nista nikoli zdrznila ali oklevala, ko gre za kršitev njenih temeljnih načel.


Omeniti velja, da je bila prejšnja odločitev ITF, da ruskim in beloruskim igralcem prepove nastop v Wimbledonu, razmeroma tiha in ni govorila na odmeven način, kot sta ATP in WTA. Vendar je ITF danes zjutraj v zgodnjih urah po pekinškem času izdal podobno izjavo hkrati z ATP in WTA.


ITF, ki je zadolžen za turnirje za Grand Slam, kot je Wimbledon, je sprejela enake ukrepe kot ATP in WTA in v izjavi dejala, da ne bo ponudila točk za letošnje mladinske turnirje Wimbledon in tekmovanje na invalidskih vozičkih, ker"organizacija dogodka Igralci ne smejo enostransko nalagati vstopnih standardov."


V izjavi je ITF dejal:"Organizatorji tekmovanja ne smejo enostransko nalagati prijavnih standardov, ki niso v skladu z javnimi standardi za prijavo, ki jih objavi ITF. Zato ima ITF v skladu z ustreznim sporazumom pravico odvzeti razvrstitvene točke za Wimbledon. ITF je ugotovil, da Wimbledon prepoveduje ruske in beloruske standarde udeležbe, ki spodkopavajo integriteto mednarodnih tekmovanj, zlasti sistema razvrščanja, saj igralci nimajo drugih enakih možnosti za tekmovanje za uvrstitvene točke in denarno nagrado. Naša težka odločitev se razume kot spoštovanje načela odprtega sodelovanja na mednarodnih teniških tekmovanjih, zaščitnika za ohranjanje integritete mednarodnega teniškega tekmovanja ITF. Stališče ITF ostaja, da so ruski in beloruski športniki še vedno upravičeni do tekmovanja kot nevtralni športniki.


ITF je v izjavi še navedel,"Trdno verjamemo, da o tem, kdo lahko igra tenis, odločajo politiki. Kot Mednarodna teniška zveza in globalni teniški vodstveni organ v 210 državah mora ITF zagotoviti, da ostanejo vse politike v veliki večini globalno skladne."
Potem ko so ITF, ATP in WTA objavili izjavo o preklicu točk Wimbledona, je Wimbledon na svoji uradni spletni strani danes ob 4.22 po pekinškem času izdal ciljno izjavo, v kateri trdi, da je"globoko razočaran"z ukinitvijo točk in nadalje navedel, da je Rusija prepovedana. Pojasnjeno je tudi stališče tekmovanja z beloruskimi igralci in razlogi za to stališče.


Wimbledon je v izjavi dejal:"Cenimo različne poglede na našo odločitev, da ruskim in beloruskim igralcem zavrnemo sodelovanje na letošnjem turnirju, in globoko obžalujemo posameznike, ki jih je ta odločitev prizadela.


"Vendar glede na stališče vlade Združenega kraljestva, da omeji svetovni vpliv Rusije, verjamemo, da smo sprejeli edino izvedljivo odločitev za Wimbledon, svetovno znani športni dogodek in institucijo Združenega kraljestva, in ostajamo pri svoji odločitvi.


"Kot smo že povedali, smo po skrbnem premisleku o različnih dejavnikih in delovanju po navodilih vlade Združenega kraljestva prišli do dveh trdnih sklepov, ki sta podlaga za to odločitev. Nismo pripravljeni sprejeti nobenega ukrepa, ki bi lahko ogrozil Akcije za osebno varnost igralcev in njihovih družin. Verjamemo, da bi zahteva, da posamezni igralci predložijo pisne izjave kot pogoj za sodelovanje na odmevnem dogodku v Wimbledonu, izpostavila njih in njihove družine precejšnjemu tveganju nadzora.»Poleg tega ostajamo zadržani, da bi uspeh ruskih in beloruskih igralcev v Wimbledonu uporabil ruski režim kot propagandni stroj. Zato izražamo globoko razočaranje nad odločitvijo ATP, WTA in ITF, da odpovejo prvenstvene točke. V tej posebni in ekstremni situaciji je odločitev (za preklic točk in izključitev igralcev iz obeh držav) nesorazmerna in bo škodljiva za vse igralce na turneji. Na tej stopnji si pridržujemo svoj položaj."


Avtor Sicily Wong

Whatsapp: 0086 15770844317 


Dobite najnovejšo ceno? Odgovorili bomo čim prej (v roku 12 ur)

Politika zasebnosti