Še ene nogometne superzvezde ni več, tokrat je to italijanski "zlati fant" Rossi.

19-12-2020

Še ene nogometne superzvezde ni več, tokrat je to italijanski "zlati fant" Rossi.


Za mlade navijače bi ob omembi Rossija, nekoliko "vulgarnega" priimka v Italiji, morda pomislili na napadalca Giuseppeja Rossija, ki je igral za prvoligaško moštvo Manchester United, in celo na legendarnega motorista Valentina Rossija. Za stare oboževalce in italijanske navijače slava tega priimka pripada le Paulu Rossiju.

nogometni stroj

Na svetovnem prvenstvu leta 1982 v Španiji je Rossi dosegel 6 golov.


Rossi, rojen leta 1956, je v mladih letih pokazal velik talent. Kot napadalec ga je pri 14 letih rekrutiral velikan Serie A Juventus, a Rossi v "Starki" ni dobil preveč priložnosti. Leta 1976 je prestopil v drugoligaško moštvo Vicenza. Tokrat je dal pobudo za spremembe in dosegel svojo briljantno kariero. .


V Vicenzi je Rossi v dveh zaporednih sezonah dosegel več kot 20 golov, ne le da je moštvu pomagal napredovati v prvo ligo, ampak je bil tudi član državne reprezentance za svetovno prvenstvo 1978 v Argentini. Na tej tekmi je 22-letni Rossi dosegel 3 zadetke. Čeprav italijansko moštvo ni moglo daleč, so ga zaradi izjemne predstave in čednega videza vzdevek vzdeli "zlati fant".


Njegova kariera dosega vrhunec, a Rossi je doživel katastrofo. Leta 1980 je Italijanska nogometna zveza Rossija dve leti prepovedala, da je bil vpleten v "škandal s prirejanjem tekem".


Daleč stran od dvora v vrhuncu je Rossijeva usoda padla na dno, morda pa mu je prav ta preizkušnja omogočila, da je nabral več moči. Na predvečer svetovnega prvenstva v Španiji leta 1982 je italijanski selektor Berzot zavrnil soglasje in zaposlil Rossija, ki je ravnokar odpravil prepoved.

oprema za nogometno žogo


Mnogo let kasneje je FIFA o svetovnem prvenstvu leta 1982 komentirala: "Brazilija ima svetleče zvezde, a Rossijeva izjemna predstava je italijanski ekipi pomagala osvojiti prvenstvo."


Pravzaprav se Rossi in italijanska ekipa na začetku svetovnega pokala nista dobro odrezala. V prvi fazi skupinskega dela so Azzurri trikrat zapored izenačili, dosegli le 2 gola, Rossi pa tudi ni uspel. Po neravnem napredovanju v drugo fazo skupinskega dela bo imelo italijansko moštvo priložnost za napredovanje v polfinale le, če premaga brazilsko moštvo, ki ima veliko zvezdnikov, kot je Zico.


V tem ključnem tekmovanju je Rossi odigral najboljšo tekmo v svoji karieri. V igri je uprizoril "hat-trick" in italijanski ekipi pomagal pri tesnih 3: 2. V polfinalu in finalu je Rossi dosegel 2 zadetka in 1 gol, s čimer je italijanski ekipi pomagal zaporedoma premagati Poljsko in Zahodno Nemčijo ter osvojiti Herculesov pokal.

stroj za streljanje nogometne žoge

Rossi je v intervjuju za FIFA dejal, da sta mu svetovno prvenstvo in prvi gol Brazilije spremenila življenje.


Izjemen nastop v svetovnem pokalu je zaslišanega Rossija spremenil v italijanskega narodnega heroja. Vendar se zdi, da je ta napadalec, ki ni izstopajoč, ima pa izostren vonj v kazenskem prostoru, vse življenje zapustil v Španiji. Po vrnitvi v Serie A se je Rossi pridružil "staremu klubu" Juventusu in še enemu velikanu AC Milanu, a je bilo v teh sezonah njegovo največ zadetkov le 13 golov. Leta 1987 se je Rossi odločil za upokojitev v zlati dobi 31 let.


Po upokojitvi se Rossi ni spremenil v trenerja, ampak je živel razmeroma skromno življenje. Leta 2002 je bil Rossi v najboljši ekipi italijanske zgodovine, ki jo je razglasila Italijanska nogometna zveza, izvoljen z zvezdniki, kot so Zoff, Gentile, Baresi, Maldini, Tardelli in Robert Baggio.

nogometni stroj

Čeprav ima Rossi uradni račun na družbenih omrežjih, je bil zadnji v letu 2016.


V zadnjih letih se je Rossi spet združil s svojim ljubljenim športom, ko je služil kot nogometni komentator na italijanski televiziji. Omeniti velja, da je Rossi po upokojitvi ohranil dobro postavo. Na vprašanje o skrivnosti je Rossi odgovoril: »Po upokojitvi se nisem veliko ukvarjal s športom, v Toskani pa sem si pridelal svoje. Grozdje in vino, mogoče zato ohranjam dobro formo! "

oprema za nogometno žogo

Potem ko je Rossi umrl, je italijanski nogometni novinar objavil staro fotografijo na družbenih omrežjih. Bilo je med svetovnim prvenstvom leta 1982 v Španiji, 26-letni Rossi in 22-letna Maradona sta posnela skupinsko fotografijo. Danes nogometnih junakov svojih držav ni več.


Dobite najnovejšo ceno? Odgovorili bomo čim prej (v roku 12 ur)

Politika zasebnosti