O tenisu

09-04-2021

Tenis je eden izmed športov z žogo. Učinkovito teniško igrišče je pravokotnik z dolžino 23,77 metra, igrišče za samce s širino 8,23 metra in igrišče za dvojnike s širino 10,97 metra. Sredi igre je mreža, obe strani igre pa zasedata eno stran igrišča.

tennis machine

Tenis je bil zasnovan v Franciji, rojeni v Veliki Britaniji, njegova priljubljenost in formacija pa je dosegla vrhunec v ZDA. Izvira iz Francije v 12. do 13. stoletju. Na prvih sodobnih olimpijskih igrah v Atenah leta 1896 so bili moški posamični in dvojni tenis navedeni kot uradna tekmovanja. Kasneje zaradi razlik med Mednarodnim olimpijskim komitejem in Mednarodno teniško zvezo glede vprašanja"ljubiteljski športniki", se jih neprekinjeno igra. Odpovedana je bila 7. olimpijska teniška prireditev. Tenis ni bil naveden kot olimpijski dogodek do olimpijskih iger v Los Angelesu leta 1984. Na olimpijskih igrah v Seulu 1988 je bil tenis spet naveden kot uradni dogodek.


Najvišja raven teniške organizacije je Mednarodna teniška zveza, ki je bila ustanovljena v Parizu v Franciji leta 1913. Najvišja organizacija na Kitajskem je Kitajska teniška zveza. Ustanovljeno v Pekingu leta 1953.

tennis ball throwing machine

Zgodovina:

V 12. do 13. stoletju je tenis nastal v Franciji. Takrat je bila nekakšna"igrajte v dlani".


Leta 1873 je britanski major Winfield pod navdihom badmintona nadalje izboljšal zgodnjo igro tenisa, premaknil splošne dejavnosti na tleh na travo in predlagal sklop iger, ki je bil bližje sodobnemu tenisu.


Leta 1877 je All England Cricket Club organiziral prvi turnir v tenisu travnika v Wimbledonu. Pravila igre, ki jih je pripravil sodniški odbor pod vodstvom Henryja Joana, so osnova sodobnih teniških pravil. Pravila, kot je zakon o položaju, se uporabljajo še danes. Istega leta se je na sedežu Wimbledona v zahodnem predmestju Londona vnel prvi Wimbledon Tennis Open. Ima zgodovino več kot 100 let in je najzgodnejša teniška tekma v sodobni teniški zgodovini.


Leta 1878 tenis ni le povečal dvobojev v dvojicah, ampak je tudi povečal dolžino obeh strani igrišča za 1,37 metra, črta servisa pa je bila 6,4 metra od mreže.


Po letu 1878 so tenis na trato uvedli v Kanado, Šrilanko, Češko Slovaško, Švedsko, Indijo, Japonsko, Avstralijo, Južno Afriko in celo po svetu.


Leta 1881 je bilo ustanovljeno Združenje ameriških teniških trav. In od 31. avgusta do 3. septembra istega leta je bilo uspešno izvedeno prvo ameriško prvenstvo v tenisu. Istega leta je bilo v Newportu na ameriškem Rhode Islandu prvo US Open.


Leta 1882 je bila višina središča mreže spremenjena na 0,914 metra, višina obeh koncev pa 1,07 metra.


Leta 1891 je bilo na stadionu Roland Garros na zahodu Pariza prvo odprto prvenstvo Francije.


Leta 1896 so bile v grških Atenah prve moderne olimpijske igre. Tenis je eden izmed osmih dogodkov na olimpijskih igrah in je tudi edina igra z žogo. Istega leta so bili kot uradna tekmovanja navedeni moški posamični in dvojni tenis. Kasneje zaradi razlik med Mednarodnim olimpijskim komitejem in Mednarodno teniško zvezo glede vprašanja"ljubiteljski športniki", so bila olimpijska teniška tekmovanja, ki so potekala 7 zaporednih zaporedov, odpovedana.


Konec 19. stoletja se je sodobni tenis formalno izoblikoval in kmalu postal priljubljen v Evropi in ZDA in postal igra z žogo, ki jo ljubi in ceni splošna javnost.


Sredi devetdesetih let je svetovni teniški šport stopil v pomembno stopnjo razvoja. Številne države in regije so zaporedoma ustanovile teniške zveze in organizirale redne tekme.


Leta 1900 je v Bostonu v ZDA potekalo Davis Cup Tennis Open.


Leta 1905 se je odprto prvenstvo Avstralije začelo v Melbournu, 28 let kasneje kot Wimbledon Open, in to je bil zadnji dogodek med štirimi glavnimi teniškimi odprtji.


1. marca 1913 so predstavniki teniških zvez iz 12 držav, vključno z Združenim kraljestvom, Francijo in Avstralijo, sestali v Parizu in ustanovili Mednarodno teniško zvezo s sedežem v Londonu.


Leta 1984 so na olimpijskih igrah v Los Angelesu tenis ponovno uvrstili med olimpijske prireditve.


Na olimpijskih igrah v Seulu leta 1988 je bil tenis znova naveden kot uradni dogodek

-

-

-


Ker je teniški šport vse bolj priljubljen, vam bo za prihranek trenerstva najboljši partner stroj za teniško žogico, če ga želite kupiti, dodajte whatsapp ali pokličite " 0086 136 6298 7261"


Dobite najnovejšo ceno? Odgovorili bomo čim prej (v roku 12 ur)

Politika zasebnosti