Nova čast za kitajsko košarko, osvojila bronasto medaljo v ženski košarki za tri osebe na olimpijskih igrah v Tokiu

15-12-2021

Ženska košarkarska reprezentanca je prvič po 29 letih nadaljevala svojo slavo. 

Ženske nikoli niso pustile, da rdeče rože ovenejo. 

V Tokiu se nadaljuje naslednje poglavje ženske košarkarske reprezentance. Yang Shuyu, Wang Lili, Zhang Zhiting, Wan Jiyuan, štiri ženske tri prvakinje v ženski košarki na Kitajskem, so osvojile bronasto medaljo v ženski košarki za tri igralke na olimpijskih igrah v Tokiu. 


To je tretjič v zgodovini kitajske košarke, da so osvojili medaljo na olimpijskem prizorišču, tako kot Du Feng. Kaj je rekel trener: To je povsem nova čast za kitajsko košarko.



Košarkarji so na prizorišču točili solze. Ustvarili so novo legendo kitajske košarke. 

Prva dvakrat sta bila na olimpijskih stopničkah, prvič olimpijske igre v Los Angelesu leta 1984, drugič pa olimpijske igre v Barceloni leta 1992. Zadnjič je bila kitajska košarkarska reprezentanca korak stran od stopničk olimpijske igre v Pekingu 2008.

Takrat so v bitki za tretje mesto izgubili proti Rusiji. Bile so tudi nasprotnice, ki so trem košarkaricam preprečile napredovanje v finale.


V daljnem letu 1984 je bila to prva olimpijska tekma kitajske ženske košarkarske reprezentance. 

Glavni trener je bil takrat košarkarski zvezdnik Yang Boyong. Lao Yang je po rodu iz okrožja Jianshui v provinci Yunnan. 


Včasih je bil igralec ekipe jugozahodnega okrožja, ki jo je organiziral maršal He Long. Je tudi znan igralec kitajske moške košarkarske reprezentance. Pred olimpijskimi igrami 1984 je z košarkarsko reprezentanco osvojil tudi bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu.



37 let pozneje so mladinci Yunnan ponovno stali na stopničkah.


Yang Shuyu, ki je postala priljubljena zaradi svojega svežega in sladkega videza, se je rodila leta 2002 in je letos stara le 19 let. 

Njen rojstni kraj je Guangzhou, Guangdong, a za tem je pravzaprav zgodba. 

Njena sestra po imenu Yang Liwei, reprezentanca v ženski košarkarski reprezentanci, se je rodila v Kunmingu, Yunnan. Yang Liwei je pri 7 letih zastopal Guangzhou za sodelovanje na 11. igrah province Guangdong. Hitro jo je izbrala Športna šola Guangzhou Weilun (leta 2004 se je preimenovala v Guangzhou Sports Pocational and Technical College), nato pa se je podala na karierno pot.


Takrat je družina Yanga Liweija prišla v Guangdong iz Yunnana. 

Bila je le 7 let starejša od svoje sestre. Ko je zaslovela, ko je vstopila v športno šolo, se je ravno rodila njena sestra. V prihodnosti je tudi Yang Shuyu šla po stopinjah svoje sestre, pod vodstvom trenerja Mao Weihonga v športni šoli Weilun, in korak za korakom od nacionalne mladine do profesionalne, nato pa prišla v Tokio.



Yang Shuyu je v kritičnem trenutku, ko se je soočil s Francijo, zadel z daljnega strela in tako zapečatil zmago moštva. Punčka si je pred dvema letoma odrezala dolge lase. Tako kot njena sestra je zdaj videti nevtralna. Njihov stil igre ni več vtis ženske košarke, ampak bolj moški. 

Hitri preboj Yang Liweija, trojka Yang Shuyuja, vsaka poteza so značilnosti moderne ženske košarkarske moškosti, ki poudarjajo moškost ženske košarke, kar je prav takrat zagovarjal Yang Lao.


Leta 1984 je med 12 ljudmi, vključno s Song Xiaobo, Xiu Lijuan, Chen Yuefang, Zheng Haixia, Qiu Chen, Li Xiaoqin, Zhang Hui, Cong Xuedi, Zhang Yueqin, Ba Yan, Wang Jun, Liu Qing, itd. največji ugled v prihodnosti je bil seveda izbran kot mednarodni kandidat. Zheng Haixia iz hiše slavnih košarkarske zveze, ko je bila stara komaj 17 let. Kapetan Song Xiaobo, ki je imel zlomljen gleženj, je vztrajal pri udeležbi na tekmovanju in prevzel nalogo zabijanja puščic. V polfinalu je izgubil proti Južno Korejo, na tretjem mestu premagal Kanado in na koncu osvojil prvo olimpijsko kolajno kitajske košarke.



8 let pozneje so bile olimpijske igre v Barceloni leta 1992 vrhunec kitajske ženske košarkarske reprezentance.


Trener Li Yaguang, ki je bil takrat star komaj 34 let, 12 članov Liu Qing, Li Dongmei, Zheng Haixia, Zheng Xiulin, Wang Fang, Zhan Shuping, Peng Ping, Cong Xuedi, Zheng Dongmei, Li Xin, He Jun, in Liu Jun je hitel na olimpijske igre. V tem času je Zheng Haixia že glavni opornik ekipe, njena stran pa je skupina zrelih in izjemnih športnikov, starih od 24 do 29 let.


Sin Wang Fanga je Zhang Zhenlin, sin Zhan Shupinga pa Fu Hao. Oba igrata za moško košarkarsko ekipo Liaoning. Li Xin je edina glavna trenerka v zgodovini CBA. Veljajo za igralce, o katerih navijači vedo več. Vendar pa je 29-letni Cong Xuedi iz te ekipe pravo jedro oboda. Čeprav se je za kratek čas upokojila iz reprezentance, se je vrnila s klica, v povprečju dosegala 12 točk na tekmo, drugo najvišje v ekipi.


Tako kot Cong Xuedi v ženski košarkarski ekipi 92 ima tudi tri ženske košarkarske ekipe zunanje jedro, 29-letno Wang Lili. Veteran je ključ do zmagovalnega odra ekipe. Wang Lili je bila nekoč ženska košarkarica KUBA Pekinške univerze. Bila je odlična igralka na fakulteti. V pekinško košarkarsko reprezentanco je vstopila, kot si je želela. Vendar je v sezoni 14-15 sedela na klopi in naredila kariero. Negotovo.


Na prvi pogled je Wang Lili 92 olimpijskih junakov Zhan Shuping. Trener ekipe je tista igralka, ki je že prej prestopila v glavnega trenerja in je najdlje trenirala košarkarsko reprezentanco. Treniral v Shenbuju 17 let in osvojil naslov prvaka WCBA v sezoni 10-11. Kasneje se je zaradi bolezni vrnila domov na okrevanje v začetku leta 2014. Ko je spet prišla ven, je odšla v daljni Xinjiang, da bi sestavila čisto novo ekipo.


Wang Lili je glavni borec Zhan Shupinga za Xinjiang. Po selitvi v Xinjiang je hitro postala odlična ofenzivna in obrambna zvezda. Proti domači ekipi Heilongjiang je prispevala 18 točk in 7 ukradenih žog. Po tem je bila tri leta zapored izbrana kot nadomestna igralka All-Star. Postanite starter All-Star v 4. letniku. Pod vodstvom razstave lahko rečemo, da je Wang Lili kot riba v vodi in sčasoma postal slaven igralec. Na eni tekmi v ligi je dosegla 32 točk, 15 skokov, 10 podaj in 5 ukradenih žog, s čimer se je končala 1. avgusta in 15 zaporednih zmag.


Vendar šampionska sreča Wang Lili v ligi ni bila dobra.



V sezoni 15-16 je Wang Lili v končnici izločila Liaoning s poškodbo desnega kolena, toda v polfinalu proti Guangdongu ji je počila križna vez desnega kolena in na koncu je izpustila finale, na koncu pa je Xinjiang izgubil proti Pekingu 1. -3 in izgubil prvenstvo. Od takrat se je kadrovsko spremenilo in po vzponih in padcih, potem ko se je Han Xu pridružil leta 2018, se je Xinjiang leta 2021 končno vrnil v finale, a njihov nasprotnik je močna ženska košarkarska reprezentanca Notranje Mongolije.


Izpustila je prvenstvo v ligi, a Wang Lili je blaženi general reprezentance. Na azijskih igrah v Džakarti leta 2018 jo je vpoklicala reprezentanca. Glavna trenerka je Xu Limin, trenerka, ko je igrala za Peking. Xu drugič ni zgrešil. Wang Lili je na 5 tekmah v povprečju dosegal 5,2 točke, 2,8 podaje, 1,8 skoka in 1,6 ukradene žoge. Odstotek zadetkov iz igre za dve točki je bil kar 63,2 %. Kitajska ženska košarkarska reprezentanca je prvič po 8 letih zmagala na azijskih igrah.


V letu 2021 je Wang Lili postala najstarejša sestra treh ženskih košarkarskih reprezentanc, nosila 23. je postala "ženska Jordan."V dveh zelo intenzivnih tekmah na dan je bila nosilec ekipe, v povprečju dosegala 5,5 točke na tekmo in 69 % streljala z igrišča. V finalni bitki proti Franciji je dosegla 9 od 16 ekipnih točk in uspešno osvojila bronasto medaljo.


Wang Lili je nekoč sanjala, da bo na olimpijskih stopničkah oblečena v reprezentančni dres kot trener Zhan Shuping, zdaj pa ji je to uspelo.


Shao Ting, ki se je kot Wang Lili rodila na KUBI, je zdaj slavna ženska košarkarica. Čeprav je zaslovela na Pekinški univerzi, je bila registrirana športnica iz Sečuana in postala MVP finala v Pekingu, je bilo njeno košarkarsko izhodišče Shanghai Pudong. Njena alma mater je slavna košarkarska šola Jianping Middle School, mentorica ženskega košarkarskega trenerja Shi Xudong. Ženska košarkarska zvezda, ki jo je ustvaril Jianping, ni samo Shao Ting. Tokrat je Zhang Zhiting, notranje jedro treh ženskih košarkarskih reprezentanc, ista šolska sestra.


Klicali so Zhang Zhitinga "Mali Yao Ming"ko je bila otrok. Njen oče Zhang Chengji je bil nekdanji šanghajski moški odbojkar. Pri 7 letih je bila že izstopajoča med prijatelji. Od takrat se je nanjo osredotočil trener Shi Xudong in je hodila po cesti svoje starejše sestre Shao Ting. V poklic. Vendar Xiao Yao Ming po 15 letih ni zrasla, njena višina pa je bila določena na 195 cm. Pričakovana višinska prednost je izginila, kar ji je otežilo karierno pot.


Vzhodna stran ni svetla in zahodna stran je svetla. Leta 2018 je trener Xu Jiamin ustanovil žensko tričlansko košarkarsko ekipo v Šanghaju. Mentorica Zhang Zhiting je spodbudila, naj se aktivno pridruži. Ta prehod je naredil njeno kariero svetlejšo. Leta 2018 je z Li Yingyun, Dilano Dilixiati in Jiang Jiayin zmagala na azijskih igrah v Džakarti.




Leta 2019 sta ona in Wu Di, Li Yingyun in Jiang Jiayin zastopali kitajsko žensko košarkarsko reprezentanco na svetovnem prvenstvu v košarki za tri igralce FIBA. V polfinalu so zadeli podaljške proti Avstraliji. V zadnji minuti je Zhang Zhiting dokončal znanje in zmagal z 1 točko. V finalu je premagal Madžarsko in osvojil prvo svetovno prvenstvo v skupini odraslih v zgodovini kitajske košarke. Nato je v Tokiu Zhang Zhiting zasedla prvo mesto in si zagotovila ženske košarke na stopničkah.


Zaradi izgube pričakovane višine in možnih kariernih možnosti je Zhang Zhiting izgubil vzhod in požel murvo.


Med štirimi igralci je najmlajši Wan Jiyuan pol leta mlajši od Yanga Shuyuja, pred pol meseca pa je dopolnil 19 let. Ko je Zhang Zhiting leta 2019 zmagala na svetovnem prvenstvu, je tekmovala z državnim mladinskim prvenstvom U19 na svetovnem mladinskem prvenstvu. Tako kot je Zhejiang igral mladostni vrtinec v CBA, je bil Wan Jiyuan mladostna in lepa mavrica ženske košarkarske ekipe Zhejiang.




Od leta 2017 je Wan Jiyuan pogosta obiskovalka ženske košarkarske reprezentance, od azijskih prvenstev U16 do svetovnega mladinskega prvenstva U19. Leta 2018 je reforma WCBA omogočila, da ima vsaka ekipa 16-letno mlado igralko, tako da je postala najmlajša profesionalna igralka v ligi WCBA. Pri 19 letih je 3 leta igrala profesionalne lige. Da bi lahko igrala košarko za tri osebe, je izgubila 5 kg, da bi povečala svojo telesno pripravljenost in fleksibilnost. V neprekinjenem teku košarke za tri osebe so mladi, ki jih trenira košarkarska šola Zhuji Junma, polni vitalnosti.


Kitajska košarkarska reprezentanca je po izkušnji dveh stopničk v prejšnjem stoletju in močnem letu 2008 neizogibno padla v jamo, da se ne zbere in izgubi moči. Vendar pa se je v ženski košarkarski reprezentanci v zadnjih letih začelo pojavljati veliko število mladih igralk. . Tako kot Wan Jiyuan in Yang Shuyu v košarki za tri igralce sta tudi Li Yueru in Han Xu debitirala v ženski košarkarski reprezentanci petih moških.




Dobite najnovejšo ceno? Odgovorili bomo čim prej (v roku 12 ur)

Politika zasebnosti